Aort anevrizması, kanı göğüs ve gövde dahil olmak üzere bütün vüReduce boyunca taşıyan ana arter olan aortta meydana gelen genişlemeye bağlı olarak balon benzeri kesecik oluşmasıdır. Aort damarındaki bu genişleme arter duvarının katmanlarından incelmeye neden olur ve kan sızabilir.
Torasik anevrizma belirtileri, anevrizmanın arkus aortada olduğu zamanlarda görülmesi yüksek olasılıklıdır. Yırtılan bir anevrizma sıklıkla ani ve kuvvetli bir ağrıya, bununla birlikte anevrizmanın oluştuğu yer ve kanama miktarına bağlı olarak bilinç kaybına ya da şoka yol açabilmektedir. Aynı zamanda yırtılmış bir anevrizma muhakkak acil müdahale gerekir.
Yırtılma olan bölgede çoğu zaman şiddetli bir ağrı duyulur ve özellikle kan kaybı önemli miktarlara ulaşırsa hastada şok tablosu meydana gelir. Kalpten uzaklaştıkça Ateroskleroz dediğimiz damar sertliği, anevrizma oluşumundaki sebeplerde ilk sıraya yerleşir, bu tür hastalar, çıkan aort anevrizma hastalarına göre, belirgin olarak daha yaşlıdırlar ve sıklıkla koroner kalp hastalığı; beyin damarlarının aterosklerotik hastalıkları gibi damar sertliğinin tıkayıcı komplikasyonlarıyla birlikte bulunmaktadır.
Göbek bölgesine yakın bir kısımda ikiye ayrılıp bacaklara inen aort damarı bu şekilde bütün vücudu dolaşarak orda bulunan organlara, dokulara ve hücrelere ihtiyaçları olan besinleri, mineralleri ve vitaminleri kan yoluyla ileterek gerekli beslenmeyi ve faaliyetlerinin sorunsuz bir şekilde devam etmesini sağlar.
Anevrizma, damar duvarının zayıflaması ve kan basıncının etkisiyle genişlemesi sonucu oluşur. Bu durum, genellikle belirti vermeden ilerler ve zamanla damar yırtılma riski taşır.
Bel ve Kasık Ağrıları: Bel ve kasık bölgesine yayılan ağrılar, anevrizmanın çevre sinir dokularına baskı yapması sonucunda oluşabilir.
Genetik yatkınlıklar aort anevrizmalarının gelişiminde önemli bir rol oynar. Marfan sendromu, Ehlers-Danlos sendromu ve ailesel torasik aort anevrizması sendromu gibi bazı kalıtsal durumlar riski artırabilir.
Bazı durumlarda kesin ve Internet belirtiler aort damar genişlemeleri bazı durumlardaysa oldukça sinsi bir şekilde herhangi bir belirti göstermeden aniden gündeme gelebilmektedir. Aort damar genişlemelerinin zamanında fark edilip gerekli olan önlemlerin alınması ve gereken tedaviye zamanında başlanması; çoğu zaman sonu ölümle biten kötü bir tablonun ortadan kalkmasına neden olabilmektedir.
İşte böyle durumlarda hasta cerrahiye girmek üzere hazırlanırken bile tanıyı doğrulamak için quick ultrason yöntemiyle hasta hızlıca değerlendirilebilir.
Bunun yanında başarılı sonuçlara ulaşabilmek için erken davranmak da bir diğer önemli aort anevrizması nedir noktayı oluşturmaktadır.
Possibility artmış olanlarda cerrahi müdahale gerekebilirken, riskin az olduğu grupta acil müdahale gerekmeyebilir. Threat az olsa da erken teşhis sayesinde anevrizmanın düzenli kontrolleri sağlanmış olur.
Aort damar tıkanıklığı; tıkanan damarın yakın olduğu organlarının önemine göre başta kalp kası olmak üzere pek çOkay organın zarar görmesine hatta hastanın yaşamını yitirmesine neden olabilmektedir.
Herhangi bir aort anevrizması, aort duvarındaki dejeneratif değişiklikler sonucu oluşabilir. Dejeneratif değişiklikler, torasik aort anevrizmaları için daha fazla risk oluşturur.
Torasik aort anevrizmasının bu karmaşık anatomisinden dolayı, teşhis için tomografi ve emar daha çOkay kullanılır. Ultrason bazı durumlarda, anevrizma hakkında ayrıntılı bilgi verme konusunda yetersiz kalabilmektedir.
Comments on “The 2-Minute Rule for aort anevrizması belirtileri”